• DÜNYA PANDEMİ KONFERANSI


İ.Halil Bağdınlı


KPMG Türkiye, Vergi Şirket Ortağı

2008 yılında KPMG Türkiye’de YMM olarak göreve başlamış ve halen bu görevini sürdürmektedir. 1993 yılında kariyerine Stajyer Gelirler Kontrolörü olarak başlayan İ.Halil, Bağdınlı  önce 1996 yılında Gelirler Kontrolörü ve daha sonra 2003 yılında Gelirler Başkontrolörü olarak atanmıştır.

“Gelir Vergisi Rehberi” kitabı yanında, başta Capital, Yaklaşım, Vergi Sorunları, EBSO Haber Dergileri, Dünya, Referans ve Gözlem Gazetelerinde olmak üzere çok sayıda makalesi yayımlanmıştır. Bugüne kadar çok sayıda ulusal sempozyum ve panelde tebliğ sunumları olan İ. Halil Bağdınlı’nın,meslek mensuplarına verilmiş 20’yi aşkın vergi seminerleri de bulunmaktadır. Yeminli Mali Müşavir olarak geniş sektör tecrübesi üretim, ticaret, yazılım ve diğer hizmet sektörlerini içermektedir.

Pandemide Çalışma Hayatı ve İş Dünyası

100 yıllık bir aradan sonra ortaya çıkan yeni bir pandemi, tüm dünyada ve iş hayatında telafisinin çok uzun yıllar alacağı, ciddi bir daralmaya neden olmuştur. İş dünyası için pek çok bilinmezlik taşıyan pandemi, yeni iş modellerinin tartışılmasını da gündeme getirmiştir. Halihazırda teknolojide ciddi bir ivme yaşanırken, teknolojideki gelişmeler Pandemi ile birlikte akıl almaz boyutlara gelmeye başlamıştır. Bir yılı aşkın süredir gündemimizi meşgul eden pandemi sürecinde ekonominin bu olağandışı duruma nasıl uyum sağlayacağına yönelik ciddi çalışmalar yapılmıştır. Fabrikaların, ofislerin, restoranların kapatıldığı, spor ve sanat etkinliklerinin iptal edildiği, iş hayatının tedarik zincirinden üretime, mavi ve beyaz yakalı işçi istihdamından finansman sorunlarına kadar birçok sorunla uğraşmak zorunda kaldığı bir döneme girilmiştir. Pandemi sürecinde yaşanan sorunlar ülkeden ülkeye farklılık gösterse de temel sorun herkes için aynıdır. Bu süreçten sonra ekonomik toparlanma için 3 ay ile 12 ay ve üzeri arasında değişen farklı tahminler bulunmaktadır. İyileşme; sektörler ve şirketler bazında farklılık gösterecek ancak bu döneme hazırlıklı giren, doğru kararlar veren ve “yeni normale” uyum sağlayan kuruluşlar en iyi şekilde ortaya çıkacaktır.(Erçin, Serkan, 2020) 
 
Pandemi sadece şirketler üzerinde değil, insanlar üzerinde de uzun yıllar olumsuz etkiler yaratacaktır. Özellikle 2008 krizini de yaşayan milenyum kuşağı ve düşük gelirli gruplar, pandemi dönemindeki kapanmalardan en çok etkilenen sektörlerde çalıştıkları için sosyoekonomik çöküşün etkilerini daha net hissedeceklerdir. Bu süreçte kitlelerin yaşam tarzları ve harcama alışkanlıkları değişirken, borcu olmasına karşın, düşük ücretli gelire sahip olan kişilerin pandeminin etkilerini uzun süre yaşaması muhtemel görünmektedir. Firmaların satışlarındaki düşüş, finansmana erişim ve likidite sorunları devam ederken, ihracat yurt içi satışlara kıyasla Kovid-19'dan daha fazla olumsuz etkilenmiştir. İhracatta yüksek etki oranı %44 iken, yurt içi satışlarda bu oran %42 olmuştur. Araştırmaya katılan her dört kişiden biri 2020 cirolarından yüzde 20'den fazla düşüş beklediklerini ifade etmiştir. (Kovid-19'da hesaplama süresi, 2020).
 
Lojistik ve hammadde fiyatlarında devam eden artışın yıl sonuna kadar devam etmesi beklenmektedir. Ancak 2022 yılına kadar yeni normalin daha net hissedileceğini ve bu fiyatlarda normalleşmeler göreceğimizi umuyoruz. Pandemi sürecinde Çin'e alternatif üretici arayışlarının özellikle Türkiye için ciddi fırsatlar yaratması muhtemeldir. Ancak bu süreçte gelişmekte olan ülkelerde finansmana erişim hiç olmadığı kadar zorlaşacak ve özellikle finansal sorunları olan birçok işletme bu gelişmelerden olumsuz etkilenecektir. Bir yılı aşkın süredir olumsuz haberlerin etkisinde kalan ve çıkış yolu arayan piyasalar nihayet pandemi sonrası dönemi tartışmaya başlamıştır. Bu çıkış sürecinde sadece gelişmekte olan ülkeler için değil gelişmiş ülkeler için de en önemli faktörün yeni çalışma ortamı olacağı aşikârdır.
 
Şirketler karantinadan çıkıp yeni gerçekliğe geçerken, açık ve ortak bir amaç duygusuna sahip özel kültürler ve becerilere sahip, tamamen etkinleştirilen yetenekli insanlar istisnai işyerleri yaratmayı seçeceklerdir. (Bolton, Robert, 2020) Bu süreçte sanayilerdeki teknolojik dönüşümler de gündemin ana maddelerinden biri olmaya devam edecektir.
 
Referanslar
Bolton, Robert. (2020, 9). Yeni Gerçekliğe Giden Yol. kpmg.com'dan alıntı: https://home.kpmg/xx/en/home/insights/2020/09/adopting-a-workforce-wide-digital-mind-set-and-culture.html
Covid-19’da hasar tespit dönemi. (2020, June 25). kpmg.com'dan alıntı: https://home.kpmg/tr/tr/home/medya/press-releases/2020/06/covid19da-hasar-tespit-donemi.html
Ercin, Serkan. (2020, June 24). İş dünyası gözünden COVID-19'un etkileri anketi Vol-2. Alıntı https://home.kpmg/tr/tr/home/gorusler/2020/06/is-dunyasi-gozunden-covid-etkileri-vol2.html